🔸 Panõ’ tähele! 🔸
S´ool aestagal om mõtsah veid´o tatisiini ja tuuperäst piiragumeistri sorditas vällä seenepiirakidõ küdsäjidõ siäst. Tuu tähendäs, õt võistusõlõ võit tuvva’ ütskõik mäntsest Setomaa mõtsast kor´at siinist tett piiragu.
Mi ooda võistlusõlõ seenepiirakit. Piiragu põhi piat olõma tett sepäga’. Piirak või olla’ kinnine vai päält vallalõ. Päämäne, õt olõs puhas seene maik, tõisi maiguandjit võisi’ olla’ veid´okõnõ. Piirak piät höste kuuh püüsümä, õt olõs hüä lõigada’ ja olõs illos kaia’. Seene’ piät olõma kor´at Setomaa mõtsast.
🇪🇪
Muudatus Seto Kuningriigi pirukameistri valimise korras!
Kuna sel aastal puravikke metsas nii palju ei ole, siis Seto Kuningriigipäeva pirukameister valitakse seenepiruka tegijate hulgast. See tähendab, et võitlusele toodud seenepiruka võib teha ükskõik millistest Setomaa metsadest korjatud seentest. Sobivad nii puravikud, kukeseened kui ka kõik teised kohalikud seened.
Lisame siia Seto Kuningriik 2025 toiduvõistluste juhendid:
SEENEPIRUKAS
Võistlusele ootame pärmitaignale tehtud seenepirukaid. Pirukas võib olla nii kinnine kui pealt lahtine. Oluline on seene enda maitse ehk võimalikult vähe võõraid lisandeid. Pirukas peab hästi koos püsima, et oleks kerge lõigata ja näeks ka ilus välja. Seened peavad olema korjatud Setomaa metsadest.
SÕIR
Võistlusele toodud sõir peab olema tehtud värskest toorainest (piim, kohupiim, või, munad, sool). Sõir peaks olema ilusat tooni, hästi koos püsima ja hea värske lõhnaga. Sõira sees võib lisandina kasutada ainult köömneid. Sõira vastuvõtukomisjon teeb otsuse, kas sõir vastab kõigile reeglitele ja sobib võistlema.
LEIB
Leib peab olema juuretisega tehtud hea maitse ja lõhnaga, ilusa väljanägemisega, pealt sile ja paksu koorega. peale jahu võib leiva sisse panna ainult neid lisandeid, mida on võimalik kasvatada Setomaal. Leibade vastuvõtukomisjon teeb otsuse, kas leib vastab kõigile reeglitele ja sobib võistlema.
Seto Kuningriik
Visit Setomaa