Seto süük

Siin saad lähemalt lugeda seto köögi ja söögi eripäradest teemade kaupa.

Alustuseks tutvu seto toidukultuuri sissejuhatusega – see annab juba nii mõnedki olulised pidepunktid. Kuna setode elus on olnud väga tähtsal kohal kirikukalender ja kõik pühadega seonduv, on eraldi juttu tähtpäeva-, peo- ja paasturoogadest.

Oluline on olnud piim ja piimatoidud, eriti sõir, talvisel ajal aga ahjutoidud. Liha on söödud vähe, selle võrra on rohkem laual olnud seene- ja kalaroad. Igal seto roal on olemas setokeelne nimi, mida näed retseptikogus olevate toitude juures, aga köögis toimetades või Setomaal külas käies on hea teada ka erinevate toiduainete setokeelseid nimetusi – selleks pakub abi väike seto-eesti toidusõnastik