Sündmused

Siit leiad lingid Setomaal toimuvatele üritusele, mis on seotud toiduga. Seto toidu tuntuim üritus on kindlasti Seto Kostipäiv, ent seto toit on uhkelt esindatud ka teistel Setomaa tähtsündmustel, nt Seto Kuningriigipäeval, Seto Folgil, Saatse sõirapäeval ning teistel suurematel kohalikel sündmustel ja festivalidel. Seto Kuningriigipäev on ka see päev, kui valitakse parimad sõira-, piruka-, leiva-, õlle-, handsa- ja veinitegijad.

Kõikide Setomaa sündmustega saad kursis olla külastades

 Setomaa turismiportaali

FB Seto Kostipäiv 2021

Maaeluministeeriumist Liis Raska ja Kerli Nõger rääkisid 6.oktoobril sõirameistritele EL kvaliteedikavadest sõira geograafilise tähise näitel. Milline on sõir ja milline mitte! Kõik mis laua peale pandud, ei ole sõir! Sõiral on tootespetsifikatsioon- füüsikalised ja keemilised omadused, tooraine, tootmise erietapid jmt. Kaitstud geograafilise tähise märgise puhul pärineb toode kindlast piirkonnast ning sellel on omadused, mis tulenevad geograafilisest päritolust. Sõir on traditsiooniline laagerdumata kohupiimajuust, mida tuntakse ennekõike ajaloolisel Võrumaal ja Setomaal. Toote koostisained on piim, kohupiim, munad, või, köömned ja sool ning järeltöötlus võib hõlmata ka küpsetamist. Sõira tegemise komme ning oskused kui osa Vana-Võromaa ja Setomaa kultuuripärandist on 2010. aastal kantud ka Eesti vaimse kultuuripärandi nimistusse.